Νέες αλλαγές στη φορολογία θα διαπιστώσουν από το 2015 χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων καθώς οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί θα τεθούν σε εφαρμογή και θα ισχύσουν μέσα στο νέο έτος.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες απολαβές πάνω από 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους μικρή αύξηση του μισθού ή της σύνταξής τους λόγω της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί τον Ιούλιο κατ’ απαίτηση της τρόικας προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Εισφορά αλληλεγγύης
Στο γνωστό πλέον e-mail Χαρδούβελη υπάρχει πρόταση για κατάργηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εφόσον διαπιστωθεί ότι τα έσοδα του κράτους δεν πάνε καλά και το δημοσιονομικό κενό δεν κλείνει.
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική αλλαγή που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Για παράδειγμα, το εισόδημα των αγροτών που αποκτήθηκε μέσα στο 2014 και θα δηλωθεί εφέτος θα φορολογηθεί το 2015 με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και όχι με την κλίμακα των μισθωτών με αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν και το 2015 αποδείξεις. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μέσα στο 2014 το 10% του εισοδήματος και όχι το 25% που ίσχυε πέρυσι.
Τεκμήρια
Αύξηση στη φορολογία θα προκύψει για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς ο συντελεστής αυξάνεται στο 11% από 10% εφόσον το ύψος των ενοικίων δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.
Επίσης, όσοι έχουν ως βασικό εισόδημα την είσπραξη ενοικίων και τους «τσιμπήσουν» τα τεκμήρια θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος (1,5% ή 3%) στα εισοδήματα από ενοίκια.
Με τον νέο προϋπολογισμό αναζητούνται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει σε νέα μέτρα, με σημαντικότερο την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% στο 13% και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Παράλληλα, η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει έως αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου.
Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες αλλά και εργαζόμενοι που εισπράττουν παροχές σε είδος θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Τα ακίνητα
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» η κτηματαγορά, βάζει φρένο για μία διετία στην επιβολή του φόρου υπεραξίας επί των ακινήτων. Δεν θα ισχύει ο νέος φόρος έως 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ με άλλη διάταξη καταργήθηκε η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» και εφαρμόζεται πλέον απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ.
Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Ομως δεν τελειώνει εδώ η φορολογική επιβάρυνση, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το προηγούμενο έτος η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών φορολογούνταν ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ και ο βασικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνονταν ήταν 22%.
Από εδώ και πέρα όποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελευθέριο επάγγελμα θα φορολογείται με 26%.
Παράδειγμα
Εστω φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ και εισόδημα από «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ που έλαβε από έναν εργοδότη. Σύνολο εισοδήματος 11.000 ευρώ.
Το 2014 φορολογήθηκε ως μισθωτός και πλήρωσε φόρο 320 ευρώ συν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, σύνολο φόρου 820 ευρώ για τα εισοδήματα του 2013.
Για τα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν μέσα στο 2015, το εισόδημα των 7.000 ευρώ που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το εισόδημα των 4.000 ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο συνολικός φόρος με τη νέα διαδικασία θα είναι 1.690 ευρώ. Διπλάσιος φόρος σε σύγκριση με το 2014.
Οι αγρότες
Οι αγρότες φορολογούνται πλέον με βάση τα βιβλία τους. Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού καθαρού γεωργικού εισοδήματος πλέον έχει καταργηθεί.
Το εισόδημα κάθε αγρότη προκύπτει πλέον με βάση έσοδα και έξοδα. Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% ενώ το 2014 φορολογήθηκαν βάσει της κλίμακας των μισθωτών.
Οι αγρότες είναι πολύ πιθανόν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με 13% χωρίς κανένα αφορολόγητο. Επίσης, μπορεί να φορολογηθούν και με βάση τα τεκμήρια εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης) και δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.
Ενοίκια – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι είναι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια και δεν πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ο συντελεστής φορολογίας των ενοικίων αυξήθηκε για τα πρώτα 12.000 ευρώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.
Εκπτωση 2.100 ευρώ – Λιγότερες αποδείξεις αλλά και «λοταρία»
Λιγότερες αποδείξεις θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει για το 2014 και να τις δηλώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Το μέτρο των αποδείξεων όπως το γνωρίζουμε μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να εφαρμόσουν μια μορφή «λοταρίας» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα SMS, ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει για να συμμετάσχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.
Ο αριθμός της κάθε απόδειξης τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί, στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξεως των 500 – 1.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.
Σε συλλογή αποδείξεων υποχρεούνται μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όπως προβλέπει ο νόμος, όχι οι αγρότες ή άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12) από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000Χ10%).
Οσοι προσκομίσουν λιγότερες αποδείξεις θα τους επιβληθεί φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 4.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει αποδείξεις 2.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ λιγότερα, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.
Πηγή: http://www.tovima.gr/