elahisto_eisodimaΠερισσότερα από 700.000 νοικοκυριά που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή ζουν κάτω από άθλιες οικονομικά συνθήκες αναμένεται να λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κύριο Βασίλη Κεγκέρογλου θα το λαμβάνουν με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση (εισοδήματα, ακίνητα κτλ.).

Το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μηνιαίο και θα διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τον άγαμο, ενώ στην περίπτωση των έγγαμων θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ουσιαστικά το κράτος θα προβλέπει ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που θα συγκρίνεται κάθε φορά με το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό του νοικοκυριού και θα δίνεται είτε ολόκληρη είτε το ποσό που απομένει ώστε το συνολικό εισόδημα (πραγματικό και επίδομα) να φθάνει στο όριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σε πρώτη φάση θα δοθεί πιλοτικά το εν λόγω εισόδημα σε δικαιούχους 15 Δήμων της χώρας οι οποίοι θα προκύψουν μέσα από κλήρωση. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να δοθεί στο σύνολο των δικαιούχων σε ολόκληρη την επικράτεια συνολικού ετήσιου κόστους περίπου 800-900 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν του ετήσιου εισοδήματος το κράτος θα επιλέγει τους δικαιούχους με βάση και την ακίνητη περιουσία τους. Για τον άγαμο αναμένεται το όριο να είναι 100.000 ευρώ συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων ενώ για το ζευγάρι με παιδιά να είναι στις 200.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει εισόδημα είτε από μισθό είτε από σύνταξη, για τον καθορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη ο συνολικό μισθός ή ετήσια σύνταξη μειωμένη κατά 20%.

Ουσιαστικά τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επιδιώκει να δίνεται ένα επίδομα συμπληρωματικά του πραγματικού. Για παράδειγμα το κράτος εκτιμά ότι ένας άγαμος δεν μπορεί να ζήσει αν το μήνα δεν έχει εισόδημα τουλάχιστον 200 ευρώ ή ετησίως 2.400 ευρώ. Εστω ότι ο συγκεκριμένος πολίτης έχει ετήσιο εισόδημα από ευκαιριακή εργασία 1.000 ευρώ. Το ετήσιο επίδομα που θα λάβει από το κράτος θα είναι 1.400 ευρώ ώστε συνολικά να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα του στο όριο του εγγυημένου εισοδήματος που είναι 2.400 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες με παιδιά καθώς ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα θεωρεί το κράτος ότι για να ζήσει χρειάζεται κατ΄ ελάχιστο 4.800 ευρώ. Εάν οι δυο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι και λαμβάνει ο καθένας τους 200 ευρώ μηνιαίο επίδομα ανεργίας (συνολικά 4.800 ευρώ το χρόνο) δεν θα λάβουν κανένα πρόσθετο επίδομα γιατί με τα επιδόματα ανεργίας – που λαμβάνουν έστω προσωρινά – καλύπτουν το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά τον έγγαμο με δύο ανήλικα παιδιά.

Όμως, αν η ίδια οικογένεια δεν λαμβάνει μέσα στο έτος κανένα εισόδημα από καμία πηγή τότε δικαιούνται να λάβουν σύνολό του το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ανέρχεται σε 400 ευρώ το μήνα ή 4.800 ευρώ κατ΄ έτος.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βάσει οικογενειακής κατάστασης

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Οικογενειακή κατάσταση Μηνιαίο Ετήσιο
Αγαμος χωρίς παιδιά 200 € 2.400 €
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 € 3.600 €
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 € 4.200 €
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 € 4.800 €
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450 € 5.400 €
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500 € 6.000 €
     
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 € 4.800 €
Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 € 5.400 €
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 € 6.000 €
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500 € 6.000 €
     
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο παιδί 250 € 3.000 €
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 300 € 3.600 €
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300 € 3.600 €
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400 € 4.800 €

 

Μέσω δήμων θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα . Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι κατέληξε σε αυτή την επιλογή, μιας και διαπιστώθηκε ότι θα προκύψουν αρκετοί δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι λόγω συνθηκών ακραίας φτώχειας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν θα μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι, για παράδειγμα στα ΚΕΠ της περιοχής τους και να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από τους δήμους που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος απο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες στήριξης ειδικών κοινωνικών ομάδων (πχ άστεγων), να εντοπίσουν όσους μαστίζονται από ακραία φτώχεια και να τους οδηγήσουν στην υποβολή αιτήσεων. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει την επιλογή 13 δήμων, έναν από κάθε περιφέρεια για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η οριστική επιλογή των δήμων που θα συμμετάσχουν θα πραγματοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η αρμόδια επιτροπή θα κάνει τις προτάσεις της και, αν υπάρξουν περιφέρειες στις οποίες θα έχουν προταθεί δύο ή και περισσότεροι δήμοι, τότε μόνο η τελική επιλογή θα γίνει με κλήρωση. Στόχος είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες οι δήμοι που θα επιλεγούν να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποδοτικότητα του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατά την πιλοτική του εφαρμογή. Άλλωστε, αυτή ακριβώς η πιλοτική εφαρμογή είναι μόνο ο προπομπός για την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλη την Ελλάδα, που το υπουργείο Εργασίας θα ήθελε να αρχίσει από το Μάρτιο του 2015 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι που θα επιλεγούν θα προέρχονται τόσο από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και από αγροτικές, ορεινές, αλλά και νησιώτικες περιοχές.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr