Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του 2015, τα οποία «φούσκωσαν» το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μπορούν πλέον να διορθώσουν οι φορολογούμενοι.

Ήδη, άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 έτους 2015, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα σε κάποιο από τα επικείμενα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, το υπ. Οικονομικών θα δώσει λύση αναφορικά με τα πρόστιμα των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 2015.

Πιο συγκεκριμένα, το υπ. Οικ. μέσω της εν λόγω τροπολογίας που προωθεί, θα θεσπίσει τη μη επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2015. Βέβαια, μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτό, οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα βλέπουν το σχετικό μήνυμα που εμφανίζεται στην πλατφόρμα του περιουσιολογίου -ότι η δήλωσή τους είναι εκπρόθεσμη-, όμως αυτό προφανώς θα διορθωθεί στην πορεία, αφού μετά την ψήφιση της τροπολογίας δεν θα υφίσταται το σχετικό πρόστιμο. Αναμένουμε τις εξελίξεις γύρω από το μείζον αυτό θέμα, αφού είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Ευελπιστούμε η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί να δώσει λύση και για τα πρόστιμα που αφορούν σε παλαιότερες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν σε έτη προ του 2015, για τα οποία εκκρεμεί η επιβολή του σχετικού προστίμου από τη Δ.Ο.Υ.

Πηγή : www.taxheaven.gr