Ριζική αλλαγή στη μνημονιακή φορολογία υπόσχεται η κυβέρνηση με ένα νέο φορολογικό που ουσιαστικά καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα αποκαθιστά το αφορολόγητο, δίνοντας μεγάλη ανάσα μάλιστα στις οικογένειες με παιδιά και τέλος επιφέρει αλλαγές και στον ΦΠΑ.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έρχεται με τη θέσπιση φόρου μεγάλη ακίνητης περιουσίας που με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα επιφέρει ποσά ανάλογα του ΕΝΦΙΑ αλλά θα είναι δικαιότερος καθώς θα φορολογεί μόνο τους “έχοντες”.

Μάλιστα με τον καθορισμό του αφορολόγητου στις 300.000 ευρώ και τον υπολογισμό αυτής της αξίας με βάση την εμπορική και όχι τις αντικειμενικές αξίες το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι απαλλάσσονται από τον δυσβάσταχτο φόρο ακινήτων τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα.

Ταυτόχρονα έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Πρώτη βασική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τον ίδιο συντελεστή. Παράλληλα θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική και έτσι και πιο δίκαιη, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.

Βασική αλλαγή στο νέο φορολογικό που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο είναι αυτή που αφορά στο αφορολόγητο το οποίο επανέρχεται στα 12.000 ευρώ με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Μάλιστα το ατομικό αφορολόγητο πλέον θα υπολογίζεται κατ’ έτος ανάλογα με το όριο φτώχειας και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Επιπλέον οι δαπάνες θα αφαιρούνται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα κάτι που θα ευνοεί περισσότερο όσους έχουν μικρό εισόδημα και θα αυξάνει τον φόρο σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα.

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και ως προς τον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.

Από μηδενική βάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα εξεταστούν οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές εκ των οποίων οι περισσότερες λόγω μνημονίου είχαν καταργηθεί, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στα φορολογικά κίνητρα ειδικών φορολογικών καθεστώτων όπως των εφοπλιστών, βουλευτών και της Εκκλησίας.

Πηγή : www.newsit.gr