Δέκα σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που πρόκειται να ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα προαναγγέλλονται μέσω του απολογισμού έργου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ο απολογισμός του έργου του παραδόθηκε χθες στην νέα υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο που έχει γίνει. Από τις σελίδες του απολογισμού προκύπτουν σημαντικές παράμετροι του νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων και το περιουσιολόγιο.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι:

Αναστέλλεται τουλάχιστον έως το τέλος του 2018 ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα καθώς κρίνεται ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

Σημειώνεται ότι ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί για δυο έτη (έως το τέλος του 2016) και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας των ακινήτων που καρπώνεται ο πωλητής.

Έρχεται η φορολόγηση της σκιώδους βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών (π.χ. AirBNB).  Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να μισθώσει μέχρι ενός αριθμού ιδιοκτησιών, θα πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα αποκτά μοναδικό αριθμό εκμεταλλευτή κατοικιών, θα βαρύνεται με ειδικό τέλος 5% επί της αξίας κάθε μίσθωσης ενώ θα φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45%

Στο μέτωπο της καθιέρωσης του πλαστικού χρήματος στην αγορά, θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο όριο για όσους δαπανούν άνω του 80% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα καθώς και έκπτωση φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου στα οποία καταργήθηκε ή πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Θα δίνεται έκπτωση φόρου για ειδικές  δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.  Όσοι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα ελάχιστα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν  λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).

Ενδεικτικά για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών ο φορολογούμενος θα δικαιούνται έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής σε κλήρωση.

Θα γίνει υποχρεωτική η καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζών εφόσον συνολικά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 500 ευρώ.

Μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς δημόσιο, καταναλωτή προς δημόσιο).

– Όταν ψηφιστούν οι διατάξεις για το περιουσιολόγιο  οι φορολογούμενοι  θα κληθούν να δηλώσουν  ηλεκτρονικά τα στοιχεία της περιουσίας τους. Το περιουσιολόγιο, όπως σημειώνεται,  δεν θα λειτουργήσει ως ένα αυτοτελές μέσο επιβολής νέων φορολογιών. Σε αυτό  θα περιλαμβάνονται ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα,  κινητά μεγάλης αξίας, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι κ.α.

– Πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή του ΦΠΑ  κατά την ναυπήγηση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων.

– Σχεδιάζεται να αυξηθεί από τις 500.000 στα 2.000.000 ευρώ το όριο των ακαθάριστων εσόδων που αποτελεί “κατώφλι” εισόδου στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Με το ειδικό αυτό καθεστώς του ΦΠΑ, οι υπόχρεοι καταβάλλουν το φόρο μόνο εφόσον εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

– Έρχεται διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικών στοιχείων στην αγορά. Η διασύνδεση θα γίνει σταδιακά σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Πηγή: capital.gr