Κατατέθηκε η τροπολογία για τα εκκρεμή θέματα των φορολογικών δηλώσεων που προβλέπει:

  • Τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αρκεί ο ένας εκ των δύο να δηλώσει υπόχρεος.
  • Οσοι έχουν περιαστασιακά εισοδήματα (φοιτητές) ή άνεργοι θα αποφεύγουν την ενεργοποίηση της τεκμαρτής φορολόγησης και άρα αποφεύγουν την τσιμπίδα των τεκμηρίων.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές.

Ειδικότερα,

  • Φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό των 6.000 φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με συντελεστές 26% έως 33%. Από τη συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη εξαιρούνται όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Η διάταξη προστατεύει από την τεκμαρτή φορολόγηση κυρίως ανέργους και φοιτητές που έχουν ελάχιστο εισόδημα από ένα μεροκάματο ή από τόκους καταθέσεων.
  • Εξισώνονται φορολογικά τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια. Ο ένας από τους υπογράφοντες το σύμφωνο συμβίωσης θα δηλώνεται από τους ίδιους ως υπόχρεος της υποβολής φορολογικής δήλωσης
  • Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο 15ήμερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των επιχειρήσεων ή νομικών οντοτήτων.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με δηλώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα Taxisnet θα είναι έτοιμο για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέσα στην εβδομάδα και η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί από τη Δευτέρα 21/3/2016.