φορολογιαΦοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διετία 2015-16, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% από τον Ιανουάριο του 2015 και κατάργηση των προσαυξήσεων για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% από τον Ιανουάριο του 2015 και περαιτέρω μείωση, στο 15%, το 2016.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο πακέτο «φοροελαφρύνσεων» που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

1. Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Την ρύθμιση αυτήν την περιμένουν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα Ταμεία και συνολικά οφείλουν περίπου 90 δισ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους έως 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα χρέη η αποπληρωμή τους θα μπορεί να φθάνει τις 72 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται με έκπτωση έως 90% στις προσαυξήσεις αλλά και με μείωση του επιτοκίου.

2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Το βασικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 αλλά «ψαλιδισμένη» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εφόσον τελικά μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι σε ετήσια βάση θα κυμανθούν:
•από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
•από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
•από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
•από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Τα οφέλη αυτά θα γίνουν όμως αισθητά στους φορολογούμενους από το 2016 όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι ελαφρύνσεις αυτές θα γίνουν αισθητές τμηματικά, σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2015, μέσω μειώσεων στις μηνιαίες προκαταβολές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παρακρατήσεων.

3. «Πόθεν έσχες» στα ακίνητα: Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.

4. Αντικειμενικές αξίες: Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες, εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.

5. ΦΠΑ: Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά το τέλος του έτους, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθεί το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.

6. Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων. Η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία από τον Νοέμβριο οι μηνιαίες αποδοχές των ενστόλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) θα αυξηθούν όχι όμως στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012, αλλά σε χαμηλότερα από εκείνα τα επίπεδα. Τα αναδρομικά θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος.

Πηγή: http://www.skai.gr